Det ses ofte, at lejer skynder sig at underskrive lejekontrakten, så indflytningen kan ske hurtigst muligt. Det er dog særlig vigtig at få tjekket lejekontrakten igennem inden du underskriver, da der kan være detaljer, som er vigtige at vide. Det kan f.eks. omhandle, hvem der har vedligeholdelsespligten, og hvordan istandsættelsen skal fungere ved fraflytning. Disse punkter kan have indflydelse på, hvor meget du får tilbage af dit depositum, når du flytter ud igen. Et tjek af din lejekontrakt kan også vise, om din udlejer laver ulovlige opkrævninger for eksempelvis trappevask og lignende. Hvis det er tilfældet, så er der penge at hente tilbage der. Man kan med fordel bruge en juridisk ordbog til forståelse af lejekontrakten.
Ved at få tjekket din lejekontrakt igennem, så kan du også få vurderet, hvorvidt din husleje er passende. Der er mange tilfælde, hvor huslejen er sat for højt. Derfor er det en god idé at få vurderet din husleje, da der ofte er mulighed for at få den nedsat. Derved vil du få mere luft i budgettet. Det kan både gøres inden indflytning men også op til et år efter indflytning. Så kan du få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Via følgende link kan du få et gratis tjek af din husleje. Her vil der blive vurderet, om huslejen stemmer overens med lejlighedens standard og omstændigheder.
Der er som sagt nogle penge at spare ved fraflytning, hvis du er opmærksom ved indflytning. Ved indflytning er det vigtig at du orienterer dig om, hvilken stand du har modtaget lejligheden i. Hvis du er flyttet ind efter juli 2015, så kan udlejer ikke forvente, at du afleverer lejligheden i bedre stand end du modtog den. Derfor er det vigtig at dokumentere eventuelle fejl og mangler ved indflytning. Det kan gøres ved en indflytningsrapport, hvor det er godt at supplere med billeder. Så er du sikret mod at hæfte for mangler, som udlejer måske ville have pålagt dig, hvis du ikke havde dokumenteret det. Det er også vigtig at videregive information til din udlejer, hvis du finder fejl eller mangler efter indflytning, så din udlejer har mulighed for at rette op på det. Hvis ikke din udlejer bliver gjort opmærksom på det, så er det svært for dig at bevise ved fraflytning, at du ikke er skyld i det. Og så kan du i værste tilfælde ende med at hæfte for fejl og mangler, som var berettiget udlejer, blot fordi du ikke oplyste din udlejer herom.
Jeg håber, at disse tips kan hjælpe jer, når I skal ud og finde ny lejebolig. Hvis du ønsker flere tips til, hvordan du i første omgang finder en bolig i København, kan du læse meget mere her. Rigtig meget held og lykke med din kommende bolig.